17 Aralık 2012 Pazartesi

İÇ PİLAV VE KABURGA DOLMASI :)

Bu aralar sıkıntıdan mıdır bilmem kendimi yemek işine verdim.. En son kocamın çok sevdiği ama benim asla yemem dediğim ve yemediğim kaburga dolmasını yaptım. Her zaman bu tarz yemeklerin usta biri tarafından pişirilmesi gerektiğini düşünsem de bende fena yapmadım.. Yiyenler hallerinden gayet memnundular. :)
Yemeğin yapılışını Arda Türkmen'in televizyon programında izlemiştim. Tam tarifini Arda Türkmen (tıkla)in sitesinden aldım. Yapılışı biraz zahmetli.. Ama yiyenlerin surat ifadelerini görüp, çıkardıkları sesleri duyunca çekilen tüm zahmete değiyor...

MALZEMELER:
1 adet 6-8 kalemlik kuzu kaburga. (Dolgun etli, sırt yağı üzerinde)
1 adet iri soğan
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı et suyu + 2 su bardağı et suyu
1 tepeleme çay kaşığı tarçın
1 tepeleme çay kaşığı yenibahar
1 tepeleme çay kaşığı karabiber
Tuz
1 kahve fincanı kabuksuz badem
3 yemek kaşığı tereyağı + 3 yemek kaşığı tereyağı (Ben margarin kullandım.)

Et marinesi:
1 arpacık soğan
1 çay kaşığı kimyon
tuz – karabiber
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı zeytinyağı


YAPILIŞI:
Etin marinesi için, soğan doğranır. Doğranan soğan, kimyon, tuz, karabiber, yoğurt ve zeytinyağı iyice karıştırılır. Kaburganın bir tarafından kemik ile et arasına, etin kenarlarını kemikten ayırmadan keskin bir bıçak ile derin bir cep açılır. Ben cep açma işlemini kasabıma yaptırdım.
Hazırlanan sos ile etin tüm dış yüzeyi iyice kaplanır. Buzdolabında bekletirken, iç malzemesini hazırlanır. 1 adet soğanı ince küp küp kesin, 3 yemek kaşığı tereyağında pembeleşene kadar çevirin.Bademleri soğana ekleyip kavurun.Baharatlarını ekleyin, 3-4 dakika kavurun. Daha sonra pirinci ilave ederek kavurmaya devam edin. Sıcak et suyunu ekledikten sonra kısık ateşte 12 dakika pişirin.Pişirmenin yarısında, etin içini dolduracak kadarını ayırın. Kalanı piştikten sonra demlenmesi için 20 dakika kapağı kapalı olarak bekletin.Eti buzdolabından çıkarın, cebin içini tuzlayın ve pilavla doldurun.. Etin açık kenarını büyük bir iğne ve fırın ipi kullanarak dikin.Orta ateşte, 3 kaşık tereyağını derin bir tencerede eritin, hafif kızınca kaburganın önce etli tarafını, ardından temas edebilecek her yüzeyini tereyağında biraz renk alana kadar soteleyin.Bu işlem bittikten sonra tencerenin dibine 2 bardak et suyu ekleyin, kapağını kapatıp 1 saat bir tarafını 1 saat diğer tarafını çevirip pişirin. Etler liğme liğme olunca servise hazırdır. Ayırdığınız iç pilavın üzerinde servis edebilirsiniz. AFİYET OLSUN :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder